Vergadering : Commissie Fysieke Leefomgeving Dordrecht, 08 februari 2022 20:00:00
Algemene vergader informatie
Namens de voorzitter van de COMMISSIE FYSIEKE LEEFOMGEVING wordt u uitgenodigd tot het bijwonen van de openbare vergadering, die op dinsdag 8 februari 2022 zal plaatsvinden in vergaderzaal 1 - Johan de Witt van het stadskantoor, aanvang 20.00 uur.
De vergadering wordt indien mogelijk publiekelijk uitgezonden via internet en/of kan worden teruggekeken via https://dordrecht.raadsinformatie.nl
De Commissiegriffier,
M. den Boer
Voorzitter: O. Soy
Portefeuillehouder: M.D. Burggraaf, B.C.M. Stam
Opties bij deze vergadering
Agenda
Hoofdvergadering
-
Opening
-
-
Agendadeel: Nieuwe behandelvoorstellen
-
U wordt voorgesteld dit raadsvoorstel als hamerstuk naar de raad te sturen.
Vergaderstukken
-
U wordt voorgesteld dit raadsvoorstel als hamerstuk naar de raad te sturen.
Zoals ook in het voorstel staat is er eerder in de raadswerkgroep Omgevingswet uitgebreid gesproken over de inhoud van de scenario's en of er nog scenario's werden gemist die die raad ook af zou moeten kunnen afwegen. Dit heeft geleid tot 5 scenario's die in voorliggend voorstel door het college zijn afgewogen met scenario 3 als uiteindelijke voorstel. De raadswerkgroep heeft niet expliciet een voorkeur voor een van de scenario's uitgesproken. Dit is aan de commissie en de raad.
Ook al is de Omgevingswet uitgesteld tot 1 oktober 2022 of 1 januari 2023, de raad zal een keer een besluit moeten nemen. Een argument om dit nog voor de verkiezingen te doen is dat de huidige raad bekend is met de materie en voorliggend raadsvoorstel via de raadswerkgroep mede heeft voorbereid. -
De vraag aan de commissie is of dit raadsvoorstel als hamerstuk naar de raad kan of dat de commissie het op 15 februari nog in de commissie wil bespreken aan de hand van een of meerdere politieke vragen. De commissie kan behandeling van het raadsvoorstel ook overdragen aan de nieuwe raad. De inwerkingtreding van de Omgevingswet is inmiddels uitgesteld naar 1 oktober 2022 of 1 januari 2023. Voorliggende verordening treedt ook pas in werking als Omgevingswet in werking treedt. Argument om de verordening nu wel alvast vast te stellen is dat de verordening er dan ligt zodra de Omgevingswet in werking treedt (uiterlijk 1 januari 2023). De huidige commissie Fysiek is ook bij de voorbereiding betrokken geweest. En er is dan tevens alvast een grondslag voor het toewijzen van werkzaamheden aan een eventuele stadsbouwmeester. Toevoeging van een commissielid groenblauw in de verordening kan waarschijnlijk pas in 2023 als de Omgevingswet al van kracht is (zie onder).
Duiding stukken
De advisering door de Welstands- en Monumentencommissie (WMC) is de afgelopen jaren vaker onderwerp van discussie geweest in de commissie Fysiek. Vaak ging het dan over de manier waarop de WMC invulling gaf aan communicatie en participatie. De naderende Omgevingswet, waardoor de WMC moet worden vervangen door een adviescommissie, is als moment aangegrepen om als commissie Fysiek wat fundamenteler naar samenstelling en taken te kijken. In de commissie Fysiek van 14 september 2021 heeft hierover een consultatie plaatsgevonden. Grofweg kwamen daar 3 punten naar voren: bredere samenstelling, instellen stadsbouwmeester en meer aandacht voor participatie en communicatie. Deze onderwerpen komen in voorliggende stukken wel procesmatig aan de orde, echter is voorliggende verordening feitelijk een 1-op-1 voortzetting van de huidige situatie van de WMC.> Commissielid groenblauw: In de stukken wordt aangegeven dat er eerst een toetsingskader groenblauw opgesteld moet worden voordat een commissielid groenblauw aan de adviescommissie toegevoegd kan worden. In het verslag van de consultatie wordt aangegeven dat het toetsingskader groenblauw al in het 1e kwartaal van 2022 wordt vastgesteld. Navraag in de ambtelijke organisatie leert echter dat deze planning niet kan worden gehaald omdat het veel lastiger dan gedacht blijkt om objectieve normen te stellen die toegepast kunnen worden bij nieuwbouwprojecten door de hele stad. De planning is nu om eind 2022 een omgevingsplanregel aan de raad voor te leggen die dan begin 2023 in werking kan treden.
> Stadsbouwmeester: Stap 1 in het stappenplan (zie pagina 6 verslag consultatie) is bepalen of de stadsbouwmeester gewenst is. Commissie en raad hebben in de afgelopen periode echter meermaals aangegeven deze wens te hebben. Onderaan pagina 6 wordt aangegeven dat er in het 3e kwartaal van 2022 een raadsvoorstel wordt voorgelegd. Navraag in de ambtelijke organisatie leert dat eerst een tussenstap wordt voorzien over de wenselijkheid, het takenpakket en de kosten via een apart raadsvoorstel. De planning is om dit voorstel direct na de zomer 2022 aan de raad voor te leggen. De benoeming en toewijzing van werkzaamheden kan dan direct daarna plaatsvinden op basis van de dan al vastgestelde Verordening op de gemeentelijke adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit.
Vergaderstukken
-
Op 11 februari 2020 is dit initiatiefvoorstel in de commissie besproken. Hetzelfde initiatiefvoorstel als toen voor lag ligt ook nu weer voor (zie onder). Het voorstel aan uw commissie is dit initiatiefvoorstel naar de raad te sturen waarbij er in de raad alleen over wordt gestemd. Er vindt dan geen bespreking meer plaats. Andere opties zijn nog het opnieuw in de commissie te bespreken of het als bespreekstuk naar de raad door te sturen waarbij er in de raad nog een bespreking plaatsvindt.
Achtergrond
Het voorstel richtte zich op het aanvragen van de monumentenstatus. Dat bleek volgens de deskundigen lastig te zijn. Beter voor Dordt wilde daarom kijken naar de door de deskundigen gesuggereerde optie van het beschermd landschapsgezicht. Bij de overige fracties leefde breed de vraag of de monumentenstatus of het beschermde landschapsgezicht het juiste middel is om de polders groen te houden. Ook leefde de vraag of het verstandig is de bescherming voor langere tijd vast te leggen. Er zijn allerlei potentieel concurrerende opgaven voor de stad zoals bouwopgave, energietransitie en klimaatadaptatie die ergens een plek moeten krijgen. Ook werd gesuggereerd het groene karakter via de Omgevingsvisie te borgen (dat is ook gebeurd, zie Omgevingsvisie Dordrecht vanaf pagina 136). Er waren ook vragen over de begrenzing van het gebied.
Beter voor Dordt heeft het initiatiefvoorstel mee terug naar de tekentafel genomen en zou met een aangepast voorstel komen waarvoor voldoende draagvlak is in raad. Uit het recente begeleidend schrijven van Beter voor Dordt blijkt dat zij het oorspronkelijk initiatiefvoorstel toch wil handhaven en daar een besluit van de raad op willen hebben.Vergaderstukken
-
U wordt voorgesteld deze brief voor kennisgeving aan te nemen. De brief hoort bij het vorige agendapunt. Bij dit punt wordt een procedurebesluit van uw commissie gevraagd.
-
U wordt voorgesteld deze raadsinformatiebrief ter kennisname naar de raad te sturen. Op dinsdag 8 februari van 19.00 - 19.45 uur vindt overigens een technische sessie over deze raadsinformatiebrief en bijhorende businesscase plaats.
-
U wordt voorgesteld deze raadsinformatiebrief alsnog ter kennisname naar de raad te sturen. Op 18 januari hield u deze raadsinformatiebrief aan in afwachting van beantwoording van vragen van het CDA. De beantwoording is ontvangen en aan de stukken toegevoegd.
Vergaderstukken
-
U wordt voorgesteld deze raadsinformatiebrief ter kennisname naar de raad te sturen. In de commissie van 18 januari heeft wethouder Van der Linden bij de bespreking van de Raadsinformatiebrief over voortgang uitwerking verkeerstructuurplan Spuiboulevard e.o. al aangegeven dat er een raadsinformatiebrief zou komen over de gewijzigde aanpak van de Spuihavengarage.
Vergaderstukken
-
U wordt voorgesteld deze raadsinformatiebrief ter kennisname naar de raad te sturen. Bij het overzicht Stand van zaken moties (elders op de agenda) wordt u voorgesteld de motie 211109/M7: 'Vaart met de woningbouw' als afgehandeld te beschouwen en af te voeren.
-
U wordt voorgesteld deze raadsinformatiebrief ter kennisname naar de raad te sturen. Bij het overzicht Stand van zaken moties (elders op de agenda) wordt u voorgesteld de motie 211109/M12: Neem het sociale heft in eigen hand! als afgehandeld te beschouwen en af te voeren.
-
U wordt voorgesteld kennis te nemen van de vragen in afwachting van beantwoording door het college. Deze vragen zijn overigens op 31 mei 2021 al ingediend maar per abuis niet door de griffie in routing gebracht voor beantwoording. De PVV heeft aangegeven de vragen alsnog graag beantwoord te zien.
-
U wordt voorgesteld kennis te nemen van de vragen in afwachting van beantwoording door het college.
-
U wordt voorgesteld kennis te nemen van de vragen in afwachting van beantwoording door het college.
-
U wordt voorgesteld kennis te nemen van de vragen in afwachting van beantwoording door het college.
-
U wordt voorgesteld kennis te nemen van de vragen in afwachting van beantwoording door het college.
-
U wordt voorgesteld kennis te nemen van de aanvullende vragen in afwachting van beantwoording door het college.
-
U wordt voorgesteld deze antwoordbrief voor kennisgeving aan te nemen.
-
U wordt voorgesteld deze antwoordbrief voor kennisgeving aan te nemen.
-
U wordt voorgesteld deze brief voor kennisgeving aan te nemen. SP en VSP hebben in de raadsvergadering van 1 februari hierover ook een motie vreemd aan de orde van de dag ingediend. Deze werd door de raad verworpen.
-
U wordt voorgesteld de beantwoording van de technische vragen voor kennisgeving aan te nemen.
-
U wordt voorgesteld de brief voor kennisgeving aan te nemen.
-
U wordt voorgesteld deze brief ter afhandeling in handen van het college te stellen.
-
U wordt voorgesteld deze brief voor kennisgeving aan te nemen.
-
U wordt voorgesteld deze brief voor kennisgeving aan te nemen.
-
U wordt voorgesteld deze brief voor kennisgeving aan te nemen en het college te verzoeken om een afschrift van het antwoord.
-
Agendadeel overig
-
De vraag aan de commissie is of zij het eens is met het afvoeren van de moties waarbij "afvoeren" wordt voorgesteld. Verder wordt de commissie gevraagd kennis te nemen van het overzicht. Verdere vragen over de stand van zaken van afzonderlijke moties kunnen per email bij de griffie worden ingediend.
-
De vraag aan de commissie is of zij het eens is met het afvoeren van de toezeggingen waarbij "afvoeren" wordt voorgesteld. Verder wordt de commissie gevraagd kennis te nemen van het overzicht. Verdere vragen over de stand van zaken van afzonderlijke toezeggingen kunnen per email bij de griffie worden ingediend.
-
Sprekersplein
-
Indieners van zienswijzen zijn uitgenodigd om hun zienswijze aan de commissie toe te lichten. Na afloop van het sprekersplein is de vraag aan de commissie of zij het bestemmingsplan op 15 februari nog inhoudelijk in de commissie wil bespreken of dat het direct als hamerstuk naar de raad kan.
Vergaderstukken
-
Indieners van zienswijzen zijn uitgenodigd om hun zienswijze aan de commissie toe te lichten. Na afloop van het sprekersplein is de vraag aan de commissie of zij het bestemmingsplan op 15 februari nog inhoudelijk in de commissie wil bespreken of dat het direct als hamerstuk naar de raad kan.
Vergaderstukken
-
Stukken ter bespreking
-
Er is eerst mogelijkheid tot inspreken voor belanghebbenden. Vervolgens zal een consultatie van de commissie plaatsvinden aan de hand van de vraag: Moet voor het mogelijk maken van de 6 camperplaatsen op het parkeerterrein naast de Vlijhaven wel of geen ruimtelijke ordeningsprocedure gestart worden?
-
De agendapunten 35, 36 en 37 worden gezamenlijk besproken.
Wat vinden wij als raad van in dit onderzoek vermelde resultaten en conclusies? Zijn die wel in lijn met de afgelopen jaren door het college geventileerde prognoses, gericht op deze raadsperiode en daarna? (CDA)Wat vinden wij van de sterk afnemende beschikbaarheid van woningen in de periode 2016-2021, vooral treffend de lagere inkomensgroepen, zowel in de huur- als in de koopsector? (CDA)Moeten wij wel gerust zijn op de in dit onderzoek vermelde prognoses voor wat het bouwen van woningen, vooral in de sociale huursector als bij goedkopere koopwoningen? (CDA)Moet het overnemen van de aanbevelingen niet tot een wezenlijk anders woningbouwbeleid leiden en hoe zou dat andere beleid er uit moeten zien? (GroenLinks)Is het college zich bewust van de afname van het aantal woningen in de goedkopere sectoren en wanneer was het college zich daarvan bewust? Welke stappen heeft het college toen ondernomen? (PvdA)
Politieke vragen voor de bespreking: -
De agendapunten 35, 36 en 37 worden gezamenlijk besproken.
-
De agendapunten 35, 36 en 37 worden gezamenlijk besproken.
-
Sluiting
-
Nieuwe behandelvoorstellen