Vergadering : Dordtse Dinsdag – Beeld- en oordeelsvormende commissies, 29 augustus 2023 16:00:00
Algemene vergader informatie
Opties bij deze vergadering
(2)
vergaderstukkenAgenda
-
-
Opening
-
Fase: Beeldvormend
Voorzitter: L.C. Struijk
Commissiegriffier: L. Vermeulen
Portefeuillehouder: P.J. HeijkoopTechnische briefing en toelichting op de jaarstukken en waar wijzigingen in de nieuw aan te bieden jaarstukken (8 september) zullen verschijnen. Raadsleden kunnen vragen stellen over inhoud en proces.
Vergaderstukken
-
Dinerpauze van 18.00 tot 19.00
-
Fase: Beeldvormend
Voorzitter: J.F. van Vugt-Roose
Commissiegriffier: L. Vermeulen
Portefeuillehouder: M.D. BurggraafAgendapunten 4 en 5 worden gezamenlijk besproken.
Rondetafelgesprek over het raadsvoorstel Evenementen in december. Optioneel op te volgen met een oordeelsvorming op 12 september, oordeel commissie. Het college heeft de raad verzocht een beslissing te nemen in de eerstvolgende raadsvergadering van 19 september in verband met de benodigde verdere voorbereidingen. Aan aanwezigen wordt gevraagd te reflecteren op het raadsvoorstel, waarna de commissievergadering in gesprek kan gaan met aanwezigen op het raadsvoorstel/de plannen.
De volgende genodigden sluiten aan bij de rondetafel:
Leo Pap (betrokken bij de ijsbaan) Rotary Bewonersplatform BinnenstadPromotie Ondernemers Binnenstad DordrechtGenodigden waarvan de komst (nog) niet is bevestigd:
Vergaderstukken
-
Agendapunten 4 en 5 worden gezamenlijk besproken.
Vergaderstukken
-
Fase: Oordeelsvormend
Voorzitter: J.F. van Vugt-Roose
Commissiegriffier: M. den Boer
Portefeuillehouder: C.C. van BenschopDiana Mast-Klink en mevrouw Vlieger krijgen eerst de gelegenheid om ieder 5 minuten in te spreken. Hierna wordt overgegaan op de oordeelsvormende commissievergadering. Ter bespreking zijn de volgende politieke vragen geformuleerd:
1. Is er een goede balans tussen inzet op anti discriminatie en Dordrecht als
inclusieve stad?2. Welke balans wil de raad bewerkstelligen tussen diversiteit en competentie
waar het gaat om het wervingsbeleid van de gemeente Dordrecht?3. Hoe ver vindt de raad dat de gemeente mag gaan in de eisen die zij stelt
aan inkoop-, subsidie-, en leverancierspartners op het gebeid van
diversiteitsbeleid?
Vergaderstukken
-
-
Opening
-
Fase: Consultatie
Voorzitter: M. Safranti
Commissiegriffier: D.G.H. van Poppel
Portefeuillehouder: H. van der LindenIn de startnotitie voor de cultuurnota Dordrecht 2030, zoals vastgesteld in de raad op 16 mei 2023, is opgenomen dat, na de diverse bijeenkomsten met partners in de stad om input op te halen voor de cultuurnota, in juni een consultatiesessie met de raad volgt om aan haar de uitkomsten terug te koppelen (zie bijlage 4 startnotitie). Tijdens deze consultatie wordt de raad geïnformeerd over de stand van zaken en gevraagd om reactie op dilemma's. Ter voorbereiding is de presentatie bijgevoegd.
-
Dinerpauze van 18.00 tot 19.00
-
Fase: Beeldvormend
Voorzitter: K. Kruger
Commissiegriffier: M. den Boer
Portefeuillehouder: H. van der LindenDe opgavemanager bereikbare stad en regio licht de relatie van het Uitvoeringsprogramma Fiets 2023-2026 met de Uitgangspuntennotitie mobiliteit 2040 toe. Vervolgens geeft de Fietsersbond door middel van een presentatie een reflectie op het Uitvoeringsprogramma Fiets 2023-2026 en het initiatiefvoorstel Fijn fietsen in Dordrecht.
Vergaderstukken
-
Agendapunten 3 en 4 worden gezamenlijk besproken.
-
Fase: Beeldvormend
Voorzitter: J.C. van der Net
Commissiegriffier: L. Vermeulen
Portefeuillehouder: M.D. BurggraafDit raadsvoorstel vraagt om een wensen en bedenkingen-besluit ten aanzien van de oprichting van een overheidsstichting. De governance van de stichting wordt beeldvormend toegelicht aan de hand van de VNG handreiking over Samenwerking bij decentrale overheden. De thema's van de beeldvorming zijn: belang, taak en bevoegdheid, taakbehartiging en uitvoering, organisatie- en rechtsvormen, bestuurlijk belang, financieel belang. Ook zou de samenhang met het Stadsbreed Ondernemersfonds en de verantwoording over activiteiten en voortgang vanuit het Binnenstadbedrijf richting uw raad aan bod kunnen komen.
Ter referentie kunt u het eerder verstrekte Meerjarenplan 2021-2026 (bijlage van RV Slijpen aan een Diamant) raadplegen.
De raad loopt uit de termijn van de zes weken-termijn voor het kenbaar maken van uw wensen en bedenkingen vanwege te late aanlevering in combinatie met het reces. Daarom is gerekend met een optionele oordeelsvorming (naar oordeel commissie) op 12 september, op tijd voor de gemeenteraad van 19 september. Denkbaar is dat die oordeelsvorming draait om de politieke vraag 'welke wensen en bedenkingen wil de raad meegeven aan het college'?
Vergaderstukken
-
Fase: Beeldvormend
Voorzitter: J.C. van der Net
Commissiegriffier: L. Vermeulen
Portefeuillehouder: M.D. Burggraaf / H. van der LindenVia een presentatie wordt de commissie meegenomen in de hoofdlijn van de Knoop Leerpark–Gezondheidspark en wordt ook ingegaan op de door het CDA gestelde technische vragen over de consequenties voor de aanwezige tennisverenigingen en daarmee voor de bereikbaarheid van sport, de consequenties voor de capaciteit voor andere niet of slecht lopende projecten in onze stad op het gebied van capaciteit en financiën en de vraag of de inzet op dit gebied wel een strategisch verstandige keuze is gezien de beperkte eigendomspositie van de gemeente en veiligheids- en geluidsituatie ter plaatse.
Vergaderstukken
-
-
Opening
-
Dinerpauze van 18.00 tot 19.00
-
Fase: Oordeelsvormend
Voorzitter: L.C. Struijk
Commissiegriffier: D.G.H. van Poppel / A.E.T. Wepster
Portefeuillehouder: C.C. van BenschopOp 23 mei en 6 juni hebben twee themabijeenkomsten plaatsgevonden over Thuiszitters, kinderen waar geen of te weinig passende onderwijsplekken voor zijn. Wethouder Van Benschop heeft de raad er op 6 juni op geattendeerd dat de raad op twee momenten invloed heeft op de aanpak van thuiszitters: (1) Consultatie over het meerjarenbeleidsplan GR DG&J; deze vergadering vindt aansluitend plaats op 29 augustus en (2) Raadsvoorstel Dordtse Visie Voortgezet Onderwijs.
Commissie heeft besloten om het raadsvoorstel over de Startnotitie Visie Voortgezet Onderwijs oordeelsvormend te bespreken. Voorbereidend op het debat heeft de ambtelijke organisatie eerder ingediende technische vragen over dit onderwerp beantwoord in een memo die is toegevoegd aan de stukken. Ter bespreking zijn de volgende politieke vragen geformuleerd:
1. Moeten we niet meer investeren in de jongeren die op het MBO dreigen uit te vallen?
2. Voor aanpak van thuisblijvers, voortijdige schoolverlaters zien we graag in een gescheiden aanpak voor de verschillende vormen van onderwijs: PO, VO, MBO en HBO en VSO. Hoe wordt hierin voorzien in de startnotitie?
Tot slot, Agendacommissie heeft op 27 juni jl besloten een beeldvormende commissievergadering in te plannen over vroegtijdige schoolverlaters op het MBO en Da Vinci College en Aanpak Matchmakers uit te nodigen. Onderwerp van gesprek is dan (Dordtse Dinsdag 24 oktober): wat is er nodig aan maatregelen en interventies om deze jongeren op school te houden?
Vergaderstukken
-
Agendapunten 2 en 3 worden gezamenlijk besproken.
Vergaderstukken
-
Fase: Consultatie
Voorzitter: W. van der Spoel
Commissiegriffier: D.G.H. van Poppel / A.E.T. Wepster
Portefeuillehouder: H. van der LindenDienst Gezondheid en Jeugd werkt aan het Meerjarenbeleidsplan 2024-2027 (MJP). Onder dit plan ligt een bouwstenennotitie waarin zij de opgaven in de regio en trends omschrijven. Daarin staan twee vragen die lokaal beantwoord moeten worden:
1. Gemeenten zijn eigenaar van de DG&J. Op welke regionale ambities/prioriteiten wilt u inzetten in 2024-2027?
2. En wat moet regionaal worden ontwikkeld om lokaal te worden benut voor meer impact op gezondheidsverschillen en ontwikkelingskansen van inwoners?
In bijgevoegde technische oplegger staan de stellingen vermeld aan de hand waarvan deze consultatie wordt vormgegeven. De stellingen hebben betrekking op de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst), LVS (Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten), SOJ (Serviceorganisatie Jeugd) en VT (Veilig Thuis). Op 23 mei en 6 juni hebben twee themabijeenkomsten plaatsgevonden over Thuiszitters, kinderen waar geen of te weinig passende onderwijsplekken voor zijn. Dit is een van de twee gelegenheden waarop de gemeenteraad haar invloed kan uitoefenen.
Vergaderstukken