Hoe werkt de raad

Elke gemeente heeft drie bestuursorganen: de gemeenteraad, een burgemeester en een college van burgemeester en wethouders (het college van B en W).

Taken gemeenteraad

De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan van de gemeente, eigenlijk het algemeen bestuur van de stad. De gemeenteraad van Dordrecht neemt belangrijke besluiten over onze stad. Hoe houden we Dordrecht mooi, veilig en aantrekkelijk? Hoe regelen we de zorg in onze stad? En waar besteden we ons geld aan? Daar beslist de gemeenteraad over.

De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan en heeft drie belangrijke taken:

  1. De raad stelt de grote lijnen vast voor het beleid van de gemeente en geeft hiermee de ruimte aan waarbinnen het college van B en W het beleid uitvoert.
  2. De raad controleert of het college van B en W zijn bestuurstaken goed uitvoert. Om dat goed te kunnen beoordelen, moet het college verantwoording afleggen aan de raad.
  3. Het is de taak van raadsleden om de inwoners van de gemeente te vertegenwoordigen. Daarom is het belangrijk dat dat raadsleden weten wat er leeft in de gemeente en dat ze inwoners weten te vinden. Tegelijkertijd is het van belang dat de inwoners ook de raadsleden weten te vinden (link naar hoe contact leggen met raad).

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Raadzaal van gemeente Dordrecht met raadsleden

Dordtse Dinsdag

De Dordtse Dinsdag is een vaste dag in de week waarop alle activiteiten van de Dordtse gemeenteraad gepland staan. Alle bijeenkomsten, werkbezoeken, hoorzittingen, technische briefings, et cetera worden altijd op dinsdag gepland.

Effectief vergaderen volgens het BOB model

De raads- en commissieleden vergaderen volgens het BOB vergadermodel. BOB staat voor beeld-, oordeels- en besluitvorming. Beeldvorming is de eerste stap in het besluitvormingsproces en gebeurt door informatie op te halen door bijvoorbeeld werkbezoeken aan organisaties en bedrijven of kennisbijeenkomsten met deskundigen. U kunt ook een rol spelen in deze fase. De inwoners van Dordrecht hebben spreekrecht. Dit betekent dat u het woord kunt voeren over onderwerpen die op de agenda staan tijdens de beeldvorming. In onderstaande infographic kunt u zien hoe vergaderen volgens het BOB model op de Dordtse Dinsdag eruit ziet:

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Infographic

Voorzitter van de gemeenteraad

Wouter-Kolff-kleiner

Burgemeester Wouter Kolff  is de voorzitter van de gemeenteraad. Als voorzitter heeft hij geen stemrecht. Wel kan hij in de vergadering van de raad aan de discussie meedoen. De voorzitter en de gemeenteraad worden in hun werkzaamheden bijgestaan door de griffier en de griffie.

Verkiezingen

Iedere vier jaar bepalen de inwoners van Dordrecht bij de verkiezingen wie er in de gemeenteraad komen. De laatste verkiezingen waren op 14,15 en 16 maart 2022. Onze gemeenteraad bestaat uit 39 raadsleden, momenteel verdeeld over 16 partijen. De volgende gemeenteraadsverkiezingen zijn in maart 2026.

Vergaderingen

De vergaderingen van de gemeenteraad zijn te vinden op het vergaderschema 2022. Ook als inwoner hebt u toegang tot de raadsstukken. Agendapunten van de gemeenteraad worden vooraf besproken in raadscommissies. De vergaderingen zijn openbaar. U kunt ze via een livestream volgen en terugkijken.

Meer informatie