Vergadering : Agendacommissie Dordrecht, 03 september 2024 18:00:00
Algemene vergader informatie
De VOORZITTER roept hierbij de leden van de AGENDACOMMISSIE op tot het bijwonen van de openbare vergadering die DINSDAG 3 september 2024 zal plaatsvinden in Vergaderzaal 3 - Hugo Muys van Holy van het Stadskantoor, Spuiboulevard 300, aanvang 18.00 uur.
De Voorzitter,
D.F.M. Schalken-den Hartog
Opties bij deze vergadering
Agenda
-
-
Opening
-
Nieuw ingekomen stukken
-
Bouwend en Bereikbaar Dordrecht
-
3 Beantwoorden door het college van artikel 40-vragen RvO van de heer Kuhlmann (Fractie VVD) Budget voor aanpak verkeersonveilige locaties - Antwoordbrief artikel 40/41
U wordt voorgesteld de beantwoording voor kennisgeving aan te nemen.
-
4 Beantwoorden door het college van artikel 40-vragen RvO van de Fractie Van Waardhuizen over (Voorgenomen) afsluiting Johanna Naber-erf 195-244 - Antwoordbrief artikel 40/41
U wordt voorgesteld de beantwoording voor kennisgeving aan te nemen.
-
5 Beantwoording door het college Inwonersbrief over Motie duidelijkheid en rechtszekerheid via het ligplaatsenbeleid
U wordt voorgesteld de antwoordbrief voor kennisgeving aan te nemen.
-
6 Brief aan gemeenteraad inzake Zienswijze vestigen aannemersbedrijf aan de Zuidbuitenpoldersekade 3
U wordt voorgesteld kennis te nemen van de brief en deze in handen te stellen van het college voor beantwoording. De Agendacommissie verzoekt om een afschrift van het antwoord.
NB. Navraag leert dat in overleg met de initiatiefnemer is besloten om de procedure van het ontwerpbestemmingsplan 4e herziening Nieuwe Dordtse Biesbosch, locatie Zuidbuitenpoldersekade 3 stop te zetten. Er wordt op dit moment gewerkt aan een herziening van het omgevingsplan voor dit adres. Deze zal binnenkort in procedure gaan.
-
Groen, Duurzaam en Ruimtelijk Dordrecht
-
7 Instemmen met Uitgangspunten zienswijzeprocedure projectbesluit Hel- en Zuilespolder - Raadsvoorstel
U wordt voorgesteld het raadsvoorstel oordeelsvormend te agenderen op een Dordtse Dinsdag en via de agenderingstool politieke vragen van de fracties te inventariseren. Indien er geen politieke vragen worden ingediend, wordt u voorgesteld het raadsvoorstel als hamerstuk te agenderen voor de gemeenteraad.
Eind 2023 heeft het college u een raadsvoorstel aangeboden met als beslispunt 'vooralsnog geen medewerking te verlenen aan het wijzigen van het omgevingsplan zolang de gemeente de impact van deze wijziging op de fauna en op de humane gezondheid niet kan bepalen.' De raad heeft over dit voorstel tot op heden nog geen besluit genomen omdat Rijkswaterstaat (RWS) tijd nodig had om over PFAS in de gronden en de impact daarvan op de fauna en de humane gezondheid onderzoek te doen. Dit onderzoek is inmiddels gedaan, zie raadsvoorstel en bijlage 9b voor de uitkomsten hiervan. Echter, ondertussen heeft RWS, vanwege tijdsdruk vanuit Europa en het Rijk, het traject van het projectbesluit gestart. Zoals in het raadsvoorstel ook staat is het raadsvoorstel van eind 2023 daardoor door de tijd ingehaald en doet een besluit van de raad over het wel of niet wijzigen van het omgevingsplan t.b.v. de ontwikkeling van getijdenatuur er niet meer toe. De enige invloed die de raad nu dus nog heeft is het leveren van input voor een zienswijze op het projectbesluit. Daarbij kunt u zich als raad dus focussen op bijlage 2 en 3 bij het voorstel. Overigens heeft het college al van begin af aan richting de raad aangegeven dat de ontwikkeling van getijdenatuur door het Rijk afdwingbaar is als de raad niet zou meewerken aan wijziging van het omgevingsplan.
Het voorstel is nu geen beeldvormende vergadering over voorliggende raadsvoorstel te plannen. Voorliggende raadsvoorstel bevat grotendeels dezelfde bijlagen als het voorstel van eind 2023 waarover o.a. ook meerdere beeldvormende vergaderingen zijn geweest, inclusief meermaals inspreken door diverse belanghebbenden uit het gebied en het bevragen van RWS. Wel nieuw is dus het rapport van RWS over PFAS (bijlage 9b) waar u kennis van kunt nemen.
Het college geeft in het raadsvoorstel aan dat 'indien de tijdspanne dit mogelijk maakt zal worden gekeken of de zienswijze nog aan de raad kan worden voorgelegd.' Nu is het college formeel bevoegd op projectbesluiten een zienswijze in te dienen. Gezien de impact en gevoeligheid van dit dossier zou het goed zijn als de raad inderdaad de concept zienswijze nog te zien krijgt voordat deze wordt ingediend bij de minister van I&W. Optie is een wensen- en bedenkingenprocedure met raadsvoorstel- en besluit. Dit kost echter tijd en de vraag is of dit lukt binnen de zienswijzetermijn. Daarom wordt voorgesteld te kiezen voor de optie 'consultatie' en voor de Dordtse Dinsdag van 12 november alvast een consultatie te plannen zodat de commissie dan kan reageren op de concept zienswijze voordat het college deze bij de minister indient.
Vergaderstukken
-
8 Inwonersbrief over Getijdenimpuls Zuilespolder
U wordt voorgesteld de brief voor kennisgeving aan te nemen. De inhoud kunt u desgewenst betrekken bij de beoordeling van het raadsvoorstel 'Instemmen met Uitgangspunten zienswijzeprocedure projectbesluit Hel- en Zuilespolder' (zie vorige agendapunt)
-
9 Inwonersbrief over Verkenning leefomgeving en industrie Dialoog
U wordt voorgesteld kennis te nemen van de brief van inwoners van Dordrecht en andere inwoners van omwonenden van industrie. College is al in het bezit van de brief. Het betreft een initiatief van inwoners(groepen) om invulling te geven aan het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid inzake Industrie en Omwonenden.
-
Lerend en Ondernemend Dordrecht
-
10 Brief aan gemeenteraad het Stedelijke Dalton Lyceum over Reglement College van Bestuur Stichting voor Openbaar Onderwijs in Dordrecht
U wordt voorgesteld de brief voor kennisgeving aan te nemen en deze in handen te stellen van de Commissie van Toezicht op het Openbaar Onderwijs (CTOO).
-
Levendig, Leefbaar en Veilig Dordrecht
-
11 Brief aan gemeenteraad over Update autobranden Dordrecht
U wordt voorgesteld kennis te nemen van het toegezegde memo (toezegging dateert van een vragenhalfuurtje) met cijfers over autobranden.
-
Bestuurlijk en Ondersteunend Dordrecht
-
12 Verduurzamen gemeentelijk maatschappelijk vastgoed - Raadsvoorstel
U wordt voorgesteld het raadsvoorstel beeldvormend (45-60 minuten) te agenderen voor een technische briefing. De informatie is compleet en uitvoerig, zo ook de financiële beslispunten, die zijn opgesteld in lange zinnen met jargon. De ambtelijke presentatie zou nader kunnen ingaan op de beslispunten en de link met het recente rekenkameronderzoek De Gemeente doet het vast goed, onderzoek naar het verduurzamen vh gemeentelijk vastgoed.
U wordt verzocht (uw meer gedetailleerde) technische vragen waar mogelijk al vooraf (agenderingstool of per mail via de griffie) kenbaar te maken, zodat de juiste ambtelijke experten kunnen worden uitgenodigd.Â
Context: Over de informatievoorziening aan de raad over het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed is een Rekenkameronderzoek in behandeling dat op 24 september as. op de gemeenteraadsagenda staat. De aanbevelingen gaan o.a. over de waarschijnlijkheid van de aannames/berekeningen rondom terugverdienen en dat raakt dit raadsvoorstel deels. Overige aanbevelingen gaan over het niveau van de informatie aan de raad en de strategie vanaf (middel)lange termijn en dat raakt dit raadsvoorstel niet. Dit raadsvoorstel behelst financiële beslispunten, die toezien op de kortermijnaanpak.
Vergaderstukken
-
13 Raadsinformatiebrief over Vervolg - voortgang traject op weg naar de Perspectiefnota 2026 - Raadsinformatiebrief
Reeds gepland (besluit agendacommissie 27/8):
3 september DD: technische briefing inz. participatietraject 17 september DD: kennissessie Bouwstenen 1 oktober DD: consultatie ("Fundamentele dialoog") zonder parallelle vergaderingen - per commissiebesluit op 3 en 17 september kan de raad wensen meegeven voor de opzet van de fundamentele dialoog.ÂFracties wordt voorgesteld hun informatiebehoefte verder te duiden in de agenderingstool. Waarover wensen fracties extra informatie ter commissie (welke bijlage en/of welk onderwerp) en/of welke extra informatie dient vooraf aangeleverd te worden? Vanwege het groot aantal (omvangrijke) bijlagen is voorgesteld dat dit raadsvoorstel een tweede keer terugkomt in de agendacommissie: de op 27-8 doorgegeven vragen zijn al doorgezet.Â
Vergaderstukken
-
14 Agenderingsverzoek raadsfractie GroenLinks aan Agendacommissie over Voortgang en actualiteit op het Chemours-dossier
U wordt voorgesteld uw steun voor het agenderingsverzoek al dan niet kenbaar te maken via de agenderingstool.Â
Bij voldoende steun kunnen er twee beeldvormingen (technische briefing, 60 minuten en kennissessie, 120 minuten) worden gepland op Dordtse Dinsdagen in oktober/november.Â
-
15 Artikel 39 vragen RvO van de fracties VVD, BVD, VSP, CDA, DENK, Op Ons Eiland, FvD en FW over Participatie bij budgetrecht raad
U wordt voorgesteld kennis te nemen van de gestelde (en per ommegaande doorgestuurde) artikel 39-vragen in afwachting van de beantwoording. De vragen zien toe op het onderwerp dat om 21.30 uur heden avond ter commissievergadering wordt behandeld. Er is om een reactie verzocht op of voor de commissievergadering, de reactietermijn volgens het Reglement van Orde is 10 dagen.Â
-
16 Beantwoording door het college van bewonersvraag over Situatie omtrent Chemours 17 juli 2024
U wordt voorgesteld kennis te nemen van de collegereactie.
-
Tenslotte/Overig
-
18 Overzicht stand van zaken Moties - 29 augustus 2024
U wordt voorgesteld kennis te nemen van het overzicht en aan te geven of u het eens bent met het afvoeren van de moties zoals voorgesteld door het college.
U wordt voorgesteld 240709/M4A (OZB behapbaar houden) aan te houden tot u de motie verwerkt heeft gezien in het raadsvoorstel Begroting 2025.Â
Vragen over de stand van zaken van afzonderlijke moties kunnen per email bij de griffie(adviseurs) worden ingediend.
Vergaderstukken
-
19 Overzicht stand van zaken Toezeggingen - 29 augustus 2024
U wordt voorgesteld kennis te nemen van het overzicht en aan te geven of u het eens bent met het afvoeren van de toezeggingen zoals voorgesteld door het college.
U wordt voorgesteld 240312/T2 (Oranjerie Van Baerleplantsoen) aan te houden, aangezien er nog geen exploitant in beeld is en er dus nog geen gesprekken over openingstijden hebben plaatsgevonden.
U wordt voorgesteld 240123/T1 (Geluidsnormen sportschool Leerpark) aan te houden, omdat de stand van zaken ontbreekt in het overzicht.
U wordt voorgesteld 210518/T1 (Herbestemming Berckepad 9) aan te houden, omdat er nog geen sprake is van een nieuwe huurder en de toezegging dus nog niet is nagekomen. Â
Vragen over de stand van zaken van afzonderlijke toezeggingen kunnen per email bij de griffie(adviseurs) worden ingediend.
Vergaderstukken